Tips voor je nieuwe huisgenoot

Katten zijn in Nederland enorm populaire huisdieren. Het zijn echte gezelschapsdieren die in allerlei soorten en maten voorkomen. Ze bieden veel gezelligheid en het houden van katten kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. Een goede opvoeding is heel belangrijk, omdat dat ervoor zorgt dat een kat sociaal leert omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en andere dieren.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees voor het kopen eerst of de kat het huisdier is dat u zoekt. Kijk hiervoor op de website: https://www.licg.nl/het-aanschaffen-van-een-huisdier/

Wanneer u een kat op het oog heeft, laat u dan eerst goed door de verkoper (cattery/asiel/particulier) informeren over het gedrag en de karaktereigenschappen van de betreffende kat. Neem de tijd om goed kennis te maken met de kat en vraag of u nog enige bedenktijd heeft. Een goede verkoper zal dit op prijs stellen.

Voor het asiel staat het belang en het welbevinden van het dier altijd voorop! 

AANDACHTSPUNTEN

De relatie tussen kattenbezitters en hun kat(ten) kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. Katten kunnen echter ook ergernis veroorzaken. Zo ergeren veel mensen zich aan kattenpoep in uw tuin. Vogelliefhebbers zien katten ook liever gaan dan komen. Een kattenbelletje aan een halsband helpt soms, maar kan gevaarlijk zijn voor de kat als hij ergens achter blijft hangen. Beter is het om uw kat in uw eigen tuin te houden, om zo overlast te voorkomen. In het praktisch document “een hek om de tuin of een kattenren?” op www.licg.nl, vindt u tips hoe u uw tuin katvriendelijk kunt maken.

Laat uw kat chippen en registreren zodat uw kat teruggebracht kan worden als hij wegloopt of verdwaalt. Hiervoor kunt u terecht bij uw dierenarts.

Op www.licg.nl vindt u heel veel praktische informatie die u kan helpen bij het aanschaffen, opvoeden en gezond houden van uw kat.